Dresscode van de jaren ’60

Dresscode van de jaren ’60

september 11, 2018 0 Door Niels Vaessen

De mode uit de jaren 60 was bijzonder te noemen. Eigenlijk net zo bijzonder als de kleding in de jaren 50. De kledingtrends werden steeds meer gebaseerd op wat muziek, film en televisiesterren droegen. Deze ontwikkeling droeg ertoe dat er een splitsing tussen jongeren en volwassenen kwam.

Naast deze mode qua jaren 60 kleding kende de Parijse haute couture een opleving. Zo gingen ze steeds meer samenwerken met beroemdheden. Parijse mode werd vooral heel erg populair in Amerika.

Late jaren ’60

In de vroege jaren 60 werd er door de vrouwen en meisjes vooral jurken en rokken gedragen. Maar in de late jaren 60 ontstond er een nieuwe liefde: namelijk de spijkerbroek. Vooral de spijkerbroek die onderaan wijd uitvallende pijpen had was in de mode.
Deze ontwikkeling had te maken met de maatschappelijke problemen in Amerika. In Amerika waren er heel veel protesten tegen de oorlog in Vietnam. De beweging die er ontstond werd ook wel de hippie- beweging genoemd. Jongeren droegen kleding met veel kleuren, sandalen, spijkerjasjes etc.

Italiaanse mode

Aan het begin van de jaren 60 werd de herenmode een stuk eleganter. Dat kwam eigenlijk door de Italiaanse mode. Mannen droegen steeds vaker strakke jasjes en strakke broeken. Ook gingen er steeds meer mannen veel experimenteren met verschillende (pastel) kleuren.

Casual

Er was nog een grote ontwikkeling, mannen gingen namelijk zich minder conservatief kleden. Ze kleden zich nu casual. Zo werd er ook een overhemd gedragen zonder stropdas. En verruilden de pantalon voor de spijkerbroek. Ook kwamen er meer sportieve blazers en leren jacks.

Hippie

In de jaren 60 ontstond er ook een hippie beweging. Wat vooral erg in trek was, waren de spijkerbroeken met wijd uiteenlopende pijpen. Het waren spijkerbroeken die bovenaan heel strak waren en vanaf de knieƫn uitloopt. Ook droegen ze veel kleding met bloemmotieven, en heel veel kleuren.

Het kapsel

Ook de mannen begonnen in de jaren 60 ook steeds meer aan hun kapsel te werken. Dit was eigenlijk te danken aan grote muzieksterren zoals: De Beatles. Het was bijvoorbeeld helemaal in om als man of jongeman lang haar te dragen.

Accessoires

Het dragen van een sjaal werd heel erg populair. De mannen droegen geen dikke wolle sjaals, maar hielden het meer bij een mooie zijde sjaal. En wat een echte must was, waren ronde brillen en een strakke zonnebril.

Bron: Fashionopzijnbest.nl