Een spiraal plaatsen? Dan moet u hier rekening mee houden!

november 25, 2019 0 Door admin

Bent u op zoek naar een efficiënte en bijgevolg interessante vorm van anticonceptie? In dat geval kan een spiraal plaatsen de moeite waard zijn! Bij een spiraal plaatsen kunt u niet alleen rekenen op een optimale bescherming tegen zwangerschap, daarnaast is het ook nog eens zo dat u zich in principe nooit geen zorgen meer hoeft te maken over uw anticonceptie. U kunt het spiraaltje namelijk niet vergeten zoals wel het geval kan zijn bij het nemen van de pil. In ieder geval, laat u ook een spiraal plaatsen? Hou dan wel even rekening met de verschillende zaken zoals aangegeven hier op deze pagina!

Een spiraal plaatsen biedt een optimale bescherming

Het laten plaatsen van een spiraal zorgt ervoor dat u in de praktijk altijd bent verzekerd van een uitstekende bescherming tegen zwangerschap. Wel is het van belang om er rekening mee te houden dat de betrouwbaarheid van een spiraal sterk afhankelijk is van het soort spiraal waar gebruik van wordt gemaakt. We maken op dit vlak een onderscheid tussen:

  1. De hormoonspiraal;
  2. De koperspiraal;

Ondanks het feit dat een spiraal plaatsen in de praktijk steeds één van de beste beschermingen biedt tegen zwangerschap moet het gezegd dat dat hormoonspiraal het meest betrouwbaar is. Bij een hormoonspiraaltje is het namelijk zo dat de kans op zwangerschap slechts 0,2 procent bedraagt. Dit betekent dat van de duizend vrouwen die een hormoonspiraaltje laten plaatsen er uiteindelijk slechts twee zwanger worden. Bij een koperspiraal ligt de betrouwbaarheid een fractie lager. Bij dit type van spiraal worden namelijk 0,8 procent van de vrouwen alsnog zwanger. Dat zijn er acht op duizend.

Kunt u de noodpil vervangen door een spiraal plaatsen?

Hoe voorzichtig u ook bent, het is in de praktijk altijd mogelijk dat u geconfronteerd wordt met een ongelukje. Ook al gebruikt u altijd een condoom, het is best mogelijk dat de condoom scheurtjes vertoont waardoor er alsnog sperma in de vagina terecht komt. In dat geval kunt u twee dingen doen. In eerste instantie grijpen de meeste vrouwen die niet zwanger willen worden dan uiteraard in de richting van de noodpil. Dit kan inderdaad een goede keuze zijn (de noodpil biedt een uitstekende betrouwbaarheid), maar wist u dat er ook een alternatief bestaat? Het is namelijk ook mogelijk om een koperspiraal te laten plaatsen.

Een spiraal plaatsen als noodoplossing tegen zwangerschap lijkt misschien een beetje vreemd, maar het komt steeds vaker voor. In dit geval wordt er wel steeds gebruik gemaakt van een zogenaamde koperspiraal. Een dergelijke spiraal plaatsen kan er in de praktijk voor zorgen dat de kans op een ongewenste zwangerschap nog meer wordt ingeperkt dan wanneer u ervoor zou kiezen om de noodpil te gebruiken. Dit is dus zeker interessant om te weten.

 Wat voelt u na een spiraal plaatsen?

Laat u een spiraal plaatsen? Dan zult u er rekening mee moeten houden dat er na het plaatsen enkele kleine bloedingen kunnen optreden. Dit gebeurt doorgaans binnen de eerste uren. Bovendien is het eveneens mogelijk dat u vervelend aanvoelende contracties zult krijgen en een vreemd gevoel in de onderbuik. Deze symptomen zouden als het goed is moeten verdwijnen binnen de 24 à 48 uur. Is er sprake van bloedingen of hevige pijn? In dat geval moet u er altijd voor kiezen om contact op te nemen met een arts.