Zelf mee-eters verwijderen, wel of niet doen?

december 12, 2022 0 Door Niels Vaessen

Je hebt ze vast wel op je neus, hals, voorhoofd of kin: mee-eters. Deze groepen vormen samen de t-zone. In dit gebied is de huid vetter dan andere plekken op de huid. Een goede huidverzorging is van belang, maar toch kun je er last van krijgen. Maar hoe ontstaan mee-eters? En kun je ze zelf verwijderen? Dat lees je hier!

Hoe ontstaan mee-eters?

Mee-eters ontstaan in de huid wanneer er talg in de talgklier zich ophoopt. Hierdoor oxideert de talg. De talg verkleurt wanneer het in contact komt met de lucht en deze worden dan gevormd tot zwarte puntjes. Daarom heet het in het Engels ook: black Heads. 

Mee-eters verwijderen is iets wat veel mensen zelf doen. Als je jezelf hieraan waagt, loop je een kans op littekens. Iedere schoonheidsspecialist zal afraden om dit zelf te doen. Het is heel verleidelijk voor sommige mensen om zelf je mee-eters of puistjes uit te knijpen. Maar door het uitknijpen van mee-eters en puistjes kan je huid behoorlijk beschadigen. Naarmate je te maken krijgt met huidveroudering, zal dit ook niet weggaan. Littekens zijn voor altijd.  

Do’s en dont’s 

Stel je voor, je doet het dan toch zelf, dan zijn er wel een aantal dingen die je wel zou kunnen doen en die je absoluut niet moet doen. 2 absolute dont’s zijn de mee-eters verwijderen met citroensap of mee-eters uitdrukken met een comedonenlepel. Citroensap heeft een andere pH-waarde dan je huid heeft en ze zijn dus niet in balans met elkaar. Het citroensap kan een chemische reactie uitlokken in combinatie met zonlicht. Het kan zelfs lopen tot een blaarvormende ontsteking van de huid. 

Een comedoon is een ander woord voor mee-eter. De comedonenlepel is dus als het ware een mee-eterverwijderaar. Schoonheidsspecialisten en andere specialisten gebruiken deze. Zij zijn hiervoor getraind en weten deze op de juiste manier te gebruiken. Als jij dit zelf doet zonder ervaring heb je veel kans om onbedoeld de huid te beschadigen.  

Wat je wel kunt doen is de mee-eters weghalen met neus strips. Zorg ervoor dat je dit met mate doet. Door de strip weg te trekken kunnen je haarvaatjes gaan springen en kunnen de poriën onherstelbaar uitgerekt worden. Grove poriën verstoppen nog sneller, kijk dus uit. Op korte termijn zullen de strips werken, maar de mee-eters komen na deze methode wel weer terug. 

Een echte Do is om je huid goed te verzorgen. Al helemaal als je huid gevoelig is voor mee-eters. Verzorg je huid goed met de daarvoor bedoelde producten. Een goede skin care die goed past bij jouw skin care. Zoek uit wat het juiste is voor jou en voorkom mee-eters. 

Zelf mee-eters verwijderen is dus niet een plan waarvan wij staan te springen. Als je het dan toch zelf doet, doe het dan volgens de do’s en niet volgens de dont’s. De beste optie om van de mee-eters af te komen is door een goede huidverzorging toe te passen en dus lief te zijn voor je huid!