Hoe word je een goede kapper?

Hoe word je een goede kapper?

augustus 9, 2018 0 Door Niels Vaessen

Om te kunnen werken in een kapperszaak moet je eerst de kappersopleiding hebben gedaan. De opleiding duurt meestal twee jaar, afhankelijk welk mbo niveau je doet. Welk niveau je doet is ook bepalend voor welke bevoegdheden je allemaal kunt hebben. Zo kan je kapper, barbier maar ook leidinggevende worden. Het hoogste kapper niveau houdt in dat je dit allemaal kan en daarbij ook nog bevoegd bent om leerlingen op te leiden tot kapper.

Als je eenmaal je opleiding hebt afgerond kan je gaan solliciteren op kapper vacatures. In elk dorp of stad is er wel minstens één kapperszaak te vinden hoe klein het dorp ook is. Bovendien zullen mensen altijd naar de kapper blijven gaan, dus je bent verzekerd van werk, ook in de toekomst. Zorg er wel voor dat je bij een kapperszaak solliciteert die bij je past. Zo zijn er kapperszaken die gefocust zijn op haren verven, of op extentions inbrengen. Ook zijn er veel barbiers die dus juist gefocust zijn op mannen kapsels en baarden. Maar het kan natuurlijk ook een zaak zijn die de hele markt wilt aanspreken en alle kapperstechnieken beheerst.

Als je eenmaal in een kapperszaak werkt die bij je past kan je echt aan de slag. Ook tijdens het werkzame leven blijf je verder leren, want helemaal bij kappers geldt, oefening baart kunst. Je leert steeds beter interpreteren wat de klant precies wilt en hoe je de wensen van de klant kan vervullen. Voor veel mensen is het kapsel heel belangrijk in het dagelijks leven omdat dit een groot deel van hun uiterlijk bepaald. Werken met uiterlijke verzorging kan jou daardoor hele blije maar ook hele boze klanten opleveren. Blijven doorleren en je skills verbeteren zijn daarom erg belangrijk.

Daarnaast staan kapperszaken er bekend om dat er veel gekletst wordt. Knippen en praten gaat vaak goed samen dus waarom niet een leuk gesprek aangaan met de klanten. Op een dag heb je veel verschillende mensen op de kappersstoel zitten waardoor je telkens weer andere gesprekken hebt. Al zal je af en toe ook klanten hebben die niet zoveel behoefte hebben aan praten tijdens hun knipbeurt. Dan kan je altijd nog met je collega’s praten.

Als je graag met uiterlijke verzorging bezig bent en er graag voor zorgt dat andere mensen er op hun best uit ziet. Of in ieder geval wat hun kapsel betreft, dan is kapper, barbier toch wel de ideale baan. Je hebt er een opleiding voor nodig die voornamelijk uit praktijk bestaat, dus als je niet zo een studiebol bent dan komt dat goed uit. Haren knippen leer je tenslotte niet uit boeken.