Een 3 laags mondkapje kopen voor wat extra zekerheid

september 14, 2020 0 Door Niels Vaessen

Er worden een groot aantal verschillende soorten mondkapjes te koop aangeboden en een van de keuzes die je moet maken is of je een 2- of een 3 laags mondkapje kopen wilt. Deze keuze is aan jou, want over het aantal lagen heeft de overheid geen regels bekend gemaakt. De stoffen- of wegwerp mondkapjes die je koopt of zelf maakt hebben standaard 2 lagen stof. Dat geeft voldoende bescherming en je kunt goed blijven ademen. Een 3 laags mondkapje kopen geeft je wat extra zekerheid en wat meer bescherming.

Een 3 laags mondkapje kopen

Er zijn voldoende verkooppunten waar je een 3 laags mondkapje kunt kopen. De grote drogisterijen, zoals HEMA, DA, Kruidvat, Trekpleister en Etos bieden zowel 2- als 3 laags mondkapjes aan. Mondkapjes liggen tegenwoordig ook in de schappen van Zeeman en Jumbo. Op het station worden ze op verscheidene plaatsen aangeboden en online is het assortiment nog veel groter. De stoffen mondkapjes kun je wassen en opnieuw gebruiken, wat natuurlijk goedkoper en milieuvriendelijker is als je veel reist. Loop het assortiment rustig door en je vindt vast een mondkapje dat bij je past.

2- of 3 laags?

Door een 3 laags mondkapje te kopen zorg je voor wat extra bescherming. Hier moet wel bij gezegd worden dat de niet-medische mondkapjes zoals ze in het openbaar vervoer gedragen moeten worden er niet voor zorgen dat je niet ziek kunt worden. Ze zijn bedoeld om de verspreiding van het virus tegen te gaan door het virus bij de drager tegen te houden. Als iedereen een mondkapje draagt, zoals in het openbaar vervoer dus het geval is, dan is iedereen dus veilig. Een 3 laags mondkapje zal het virus bij jou dus beter tegenhouden, maar er zijn geen testen gedaan over hoe goed ze het virus van je weghouden.

Koop een mondkapje met een filter

Wil je een 3 laags mondkapje kopen voor extra bescherming, dan is het misschien beter om te kiezen voor een mondkapje kopen met een filter. Deze stoffen mondkapjes hebben een ge├»ntegreerde filter of je vervangt de filters zelf. Het mondkapje heeft dan een speciaal zakje waar je wel of niet een filter in kunt doen, de keuze is aan jou. Mondkapjes met filter zijn 70 procent effici├źnter dan standaard mondkapjes en beschermen jou wel tegen het oppakken van het virus. Ook al zijn mondkapjes in het openbaar vervoer verplicht, het verschil in kwaliteit is groot en niet iedereen volgt de gebruiksaanwijzing correct. Een mondkapje met een filter biedt dan wat extra zekerheid.

Zelf een mondkapje maken

In plaats van een 3 laags mondkapje te kopen, kun je er ook zelf een maken. De instructies van de Rijksoverheid zijn overal te vinden en in plaats van 2 lapjes stof, gebruik je er dan 3. Zorg er wel voor dat je goed kunt blijven ademen en dat je dus niet een te dikke of dichte stof uitkiest. Een 3 laags mondkapje kopen kan ook gemakkelijk bij een verscheidenheid aan verkooppunten. Hier vind je ook mondkapjes met filters.