Hoe gaat relatietherapie in zijn werk?

april 14, 2021 0 Door Niels Vaessen

Veel mensen denken dat relatietherapie het laatste redmiddel is in een poging om een dreigende scheiding te voorkomen. De vraag naar deze therapie vorm neemt echter steeds meer toe en de resultaten kunnen veelbelovend zijn, zeker als je kiest voor eft relatietherapie. 

Wat is relatietherapie?

Relatietherapie is een vorm van psychotherapie die gericht is op twee mensen die in een affectieve relatie verwikkeld zijn en die manieren zoeken om conflicten op te lossen en/of hun liefdesdynamiek te verbeteren.

Bij een therapeut of een psycholoog krijg je de ruimte om te praten en te luisteren naar waar jullie tegenaan lopen. Zo kun je vragen stellen en te horen krijgen wat het knelpunt is. 

Wie moet aan relatietherapie doen?

Relatietherapie is een middel dat nuttig kan zijn voor elk type romantische relatie, van elke leeftijd. Er is geen onderscheid tussen jonge of oude koppels, homo of hetero, verkering of huwelijk.

Op dezelfde manier kan therapie gericht zijn op conflicten uit het verleden of het heden, maar ook een manier zijn om te helpen omgaan met stressvolle situaties en grote problemen in de relatie te voorkomen.

In een vertrouwelijke en respectvolle ruimte wordt het echtpaar ontvangen door een psycholoog of therapeut. Deze luistert actief naar de klachten en verlangens van het koppel en als bemiddelaar van de dialoog optreedt, naast het helpen van het koppel om hun behoeften en redenen van conflict te herkennen.

Met de hulp van deze deskundige zal het stel beter kunnen begrijpen wat ieders rol is binnen de relatie die beiden tot stand hebben gebracht, en hoe ieder van hen kan handelen om de problemen die zij hebben vastgesteld op te lossen.

Het is belangrijk te benadrukken dat de professionele therapeut niet verantwoordelijk is voor het nemen van beslissingen over het leven van het echtpaar of het oordelen over de situaties die door het echtpaar naar voren worden gebracht tijdens het therapeutische proces. Door therapie zal het koppel in staat zijn de beslissing en de richting te nemen die zij voor zichzelf het beste achten.

Ondanks het feit dat de sessies samen plaatsvinden, zal ieder individu tijdens de therapie in staat zijn om zijn eigen angsten afzonderlijk te identificeren, waardoor het koppel met meer flexibiliteit en rust verder kan gaan.